Επαναλειτουργία Σχολικής Μονάδας τη Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

    τη Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020 επαναλειτουργεί το σχολείο μας, το οποίο έχει προετοιμαστεί να υποδεχθεί τους μαθητές και τις μαθήτριες του, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας & του ΕΟΔΥ.  Ευχόμαστε σε γονείς, κηδεμόνες και παιδιά καλή συνέχεια και πάντοτε με υγεία, έως το τέλος του διδακτικού έτους, που θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου 2020.

    Ασφαλώς όλοι και όλες έχουμε βιώσει και βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας, η οποία έχει αλλάξει κατά πολύ εξ αιτίας της πανδημίας. Έτσι και η σχολική μας κοινότητα καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, για να μπορέσει να εξασφαλίσει, όσο περισσότερο είναι δυνατόν, την καλή υγεία των μαθητών/τριών μας και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό τον λόγο επισημαίνουμε ορισμένες ενέργειες μαθητών/τριών, γονέων και κηδεμόνων, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στο σχολικό χώρο.

Για τους μαθητές

  • Η πρωινή προσέλευση των μαθητών/τριών θα γίνεται ως εξής:
    Οι μαθητές/τριες μετά την είσοδό τους στο σχολείο θα κατευθύνονται στις αίθουσες διδασκαλίες τους και δεν θα συγκεντρώνονται στο προαύλιο, όπως γινόταν πριν το κλείσιμο των σχολείων. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων κρατούν τις μεταξύ τους αποστάσεις.
  • Οι μαθητές/τριες πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν καταναλώσουν το φαγητό τους. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  • Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους/τις συμμαθητές/τριές τους και να κρατούν τις μεταξύ τους αποστάσεις.
  • Να μην ακουμπούν το στόμα τους στις βρύσες, όταν θα πίνουν νερό. Για τον λόγο αυτόν είναι θεμιτό να έχουν μαζί τους μπουκάλι με νερό από το σπίτι.
  • Όταν φτερνίζονται θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα τους με το μέρος του χεριού που βρίσκεται στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάνε αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την “Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάς!” για τους μαθητές & τις μαθήτριες από τον ΕΟΔΥ.

    Παρακολουθήστε το παρακάτω ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δημοτικής Εκπαίδευσης για την επιστροφή τους στα σχολεία, μετά την προσωρινή διακοπή της φοίτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Για τους γονείς & κηδεμόνες

  • Δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο η είσοδος γονέων ή κηδεμόνων ή άλλων προσώπων που συνοδεύουν τα παιδιά στο σχολικό χώρο. Εάν ο/η συνοδός θέλει να ενημερώσει τη Δασκάλα της τάξης για κάτι που πρέπει αυτή να προσέξει, θα το αναφέρει στους εκπαιδευτικούς, που θα βρίσκονται στην είσοδο, οι οποίοι και θα ενημερώνουν τη Δασκάλα. Αυτό ισχύει, διότι αφ’ ενός μεν οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στις τάξεις, για να υποδέχονται τους/τις μαθητές/τριες, αφ’ ετέρου δε, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Εάν κάποιος γονέας ή κηδεμόνας θέλει να συνομιλήσει με Εκπαιδευτικό ή τον Διευθυντή, παρακαλείται να επικοινωνήσει πρώτα τηλεφωνικά με αυτούς, για να καθοριστεί η ημέρα και η ώρα συνάντησης.
  • Κατά την αποχώρηση των μαθητών παρακαλούνται αυτοί, που θα τους παραλαμβάνουν, να μην συνωστίζονται στην είσοδο του σχολείου και να τηρούν τις αποστάσεις.
  • Η χρήση μάσκας ή γαντιών από τα παιδιά είναι προαιρετική.
  • Μπορούν τα παιδιά να έχουν μαζί τους αντισηπτικά μαντηλάκια.
  • Επειδή δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των μαθητών, παρακαλούνται οι γονείς να φροντίσουν ούτως ώστε τα παιδιά τους να έχουν την απαραίτητη γραφική ύλη (μολύβια, γόμα. ξύστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, κλπ.).
  • Εάν κάποιο παιδί παρουσιάσει σύμπτωμα αδιαθεσίας, ακόμα και ήπιας, οι γονείς/κηδεμόνες να μην το στέλνουν στο σχολείο. Οφείλουν δε το συντομότερο δυνατόν να φροντίσουν για την αξιολόγησή του παιδιού από θεράποντα ιατρό. Σε περίπτωση που ο ιατρός εισηγηθεί να γίνει διαγνωστικό τεστ για COVID-19, το παιδί παραμένει στο σπίτι έως την έκδοση του αποτελέσματος.

Αν το τεστ είναι θετικό

    • Ενημερώνεται αμέσως η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ.
    • Ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον υπεύθυνο στην εκπαιδευτική μονάδα για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του ασθενή με επιβεβαιωμένο COVID-19 (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια αίθουσα, συμμαθητές σε εργαστήριο ή άλλη δραστηριότητα κλπ.).
    • Ενδελεχής καθαρισμός και εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που δραστηριοποιήθηκε ο ασθενής.
    • Ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.
    • Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.

Αν το τεστ είναι αρνητικό

Λειτουργία σχολείου

    Το διδακτικό ωράριο παραμένει ως έχει 08.15 έως 13.15 , όπως και τα διαλείμματα. Κάθε τμήμα, που θα λειτουργήσει, έχει χωριστεί σε δύο υποτμήματα, που το καθένα δεν ξεπερνά τους 15 μαθητές/τριες. Οι μαθητές/τριες του 1ου υποτμήματος θα έρχονται στο σχολείο, κατά την πρώτη εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και του 2ου υποτμήματος κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Τη δεύτερη εβδομάδα θα γίνει το αντίστροφο, δηλαδή οι μαθητές/τριες του 1ου υποτμήματος θα έρχονται στο σχολείο, κάθε Τρίτη και Πέμπτη και του 2ου υποτμήματος κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και πάλι εναλλάξ έως τη λήξη των μαθημάτων. Το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει.

    Διδακτικό Προσωπικό, γονείς και κηδεμόνες καλούμαστε να συνεργαστούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας όλων των συμμετεχόντων στη σχολική μας κοινότητα, με προτεραιότητα, πάνω απ’ όλα, εκείνης των παιδιών. Ο Διευθυντής και το Διδακτικό Προσωπικό είναι κοντά σας, για να σας παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, που έχει σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

    Να είστε όλοι και όλες καλά. Καλή αντάμωση τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ